تاریخچه چاپ در ایران به پنج قرن پیش از میلاد زمان پادشاهان هخامنشیان است . که برای تایید فرمان های خود از آنها استفاده می کردند . واژه چاپ در زبان فارسی در اواخر قرن هفتم زمان سلطنت گیخاتوخان مغول مربوط به پول های کاغذی میشد که به آنها چاو یا کاو می گفتند ، اولین دستگاه چاپ در ایران در آن دوره است .
اولین دستگاه چاپ در ایران بسیار ساده بود و نحوه چاپ آن بصورت پرس و حکاکی روی چرم بود ، عده ای می گفتند واژه چاپ همان چهاب یا چهابه می باشد . واژه چهابه در زبان هندی به معنی مهری است که با آن بر روی پارچه نقش می زدند . واژه فارسی چاپ و چاپخانه از همین دوره وارد زبان فارسی شده است ، تا آخر این مقاله همراه افرا چاپ باشید .
اولین چاپخانه در ایران
تاریخچه چاپ در ایران ، تاسیس اولین چاپخانه در ایران به دوره صفویان باز می گردد ، که مبلغ های ارامنه در شهر اصفهان با آن تعدادی دعا و ذکرهای مسیحی را چاپ کردند . دستگاه های چاپ در دوره های حکومتی نادر شاه ، اما بطور جدی اگر بخواهیم به روند پیشرفت چاپخانه در ایران بپردازیم دوره ولایت عهدی عباس میرزا و زمان فتحعلیشاه قاجار است . در این دوره از چاپخانه ها برای تعلیم و آموزش سپاه در جنگ های روسی استفاده می کردند .
چاپ تصویری در ایران
تاریخچه چاپ در ایران ، چاپ تصویری در ایران به زمان محمد شاه برمی گردد . اولین کتاب چاپ شده در آن زمان لیلی و مجنون بود که در سال 1259 چاپ شده است . در چهار صفحه این کتاب 4 تصویر وجود دارد که آنها را با مرکب ترسیم و رنگ کرده اند . دومین کتاب در سال 1264 به نام دیوان فضولی بغدادی را با بیست تصویر به چاپ رساندند.
بعد از آن کتاب هایی همچون روضه المجاهدین و به ترتیب روزنامه های شرف ، شرافت به چاپ رسیدند ، روزنامه وقایع اتفاقیه دومین روزنامه ایرانی و دولتی در سال 1277 به بعد است . 88 شماره از آن روزنامه در طی 4 سال چاپ و انتشار گردیده است . اولین کسی که در ایران چاپ تصویری را فرا گرفت ، آقا میرزا عبدالمطلب نقاش اصفهانی بود .آقا میرزا چاپ تصویری را در فرنگ آموخته بود.
انواع صنعت چاپ
روش های اصلی چاپ به 3 دسته اصلی تقسیم می شوند
برجسته
مسطح
گرد
توسعه چاپ در ایران
تاریخچه چاپ در ایران ، با تاسیس مدرسه دارالفنون و نیاز به نشر کتب های درسی ، بار دیگر صنعت چاپ تحت تاثیر قرار گرفت و موجب شد تا کارگاهی برای چاپ کتاب های دارالفنون چاپ شوند . چاپ خانه ای که کتاب های مدرسه دارالفنون را تولید می کرد از سال 1268 تا 1300 برپا بود و حدود 40 عنوان کتاب را به چاپ رساند . چاپ خانه دیگری نیز موجود بود که در زمان ناصرالدین شاه روزنامه های دولتی را نیز چاپ می کرد.
انواع سیستم های چاپ در ایران
با پیشرفت تکنولوژی و ساخته شدن دستگاه ها و تکنولوژی های نوین در صنعت چاپ در جهان در هرحال حاضر دو نوع چاپ تماسی و غیر تماسی وجود دارد ، که هر کدام از آن ها دستگاه هایی هستند که هم اکنون در شرکت ها استفاده میگردند شامل پرینترهای لیزری ، پرینتر جوهر افشان و جت پرینترها می باشند .